Хотелски микро-сайт

Днес е трудно да се каже колко хотела имат свой собствен сайт. Всъщност, с нарастването на предлагане на самостоятелни апартаменти, частни домове и прочие се повишава и броят на обектите за настаняване.

Това може да се види добре в листингите на големите ОПА (Онлайн пътнически агенции), които включват все повече апартаменти и малки обекти, явно в стремежа си да не изостават от Airbnb.

Добре би било да се знае от статистическа гледна точка, но е почти непостижимо. Може само да се правят опити за изводи от наблюдения, но и те няма да имат необходимата задълбоченост.

Както и да е, нека се опитам да разгледам тук какво се случва в онлайн хотелиерството. Приемаме, че всеки хотел в България си има собствен сайт, което, по принцип, е просто необходимост в XXI век. Наскоро някой публикува данни (едва ли съвсем достоверни, според мен), че най-малко 30% от българските хотели не притежават собствен сайт. Вероятно някои от тях имат профил във Фейсбук или страница в същата социална медия. Дали това е равностойно на пълноценен Интернет сайт? Ще се опитам да разгледам случая по-нататък.

Друг фактор, който „обезкуражава“ хотелите да инвестират в собствен сайт, е инвазията на ОПА (Онлайн пътническите агенции) като Booking, Expedia, Kayak, Agoda и още доста други на международно и национално ниво. Тези агенции предлагат представяне на обектите за настаняване (не само хотели, за което ще стане въпрос по-късно) в своите платформи. На практика това представлява един микро-сайт на даден хотел или друг обект за настаняване), като налице е една съществена разлика: в този микро-сайт не се посочват контакти (телефони, е-мейл адреси, уеб адреси) на хотелите. Комисионните, срещу които ОПА продават даден хотел, варират от 15% до 25%, в зависимост от много параметри.

Основни плюсове и минуси на този начин на дистрибуция (продажби) на хотелския продукт:

А. Хотелът предоставя изцяло или почти изцяло процеса на представяне, поддържане, актуализиране на този микро-сайт, не отделя ресурси за собствен сайт

Б. Хотелът предоставя изцяло или почти изцяло продажбите си на ОПА, като губи значителна част от приходите си под формата на дължими комисионни

Всеки хотелиер трябва да направи анализ дали този бизнес модел води до задоволителни финансови резултати и да помисли дали да не инвестира част от комисионните, за да активира директните си продажби. Тук спирам за хотелски сайтове срещу ОПА – ще посветя отделна статия по темата.

За какво ви е уеб сайт? Възможности за повишаване на директните продажби

В условията на съвременните информационни технологии на първо място това е колкото се може повече потенциални клиенти да научат за вашия продукт. Инструментите за това са, на първо място, Интернет сайт на обекта, представяне в социалните медии, повишаване на видимостта на сайта или страницата в социалните медии. Навлизането на социлните медии като средство за обмен на информация доведе до известно разколебаване в потенциала на уеб-сайтовете, но това е напълно необосновано.
 

Тук ще отворя една скоба и ще се опитам да сравня потенциалите на уеб-сайт и страница в социалните медии, в случая Фейсбук.

 

 

Уеб сайт

Фейсбук страница

Основна цел

Да предостави информация за вашия бизнес

Да ангажира вашите фенове / потребители

Ваш собствен дизайн

Да

Не

Вие контролирате

Да

Не

Лесна за намиране информация

Да

Не

Лесна навигация

Да

Не

Висок ранкинг в Гугъл, Бинг, Яху и прочие

Да

Не

Повече правдоподобност

Да

Не

По-добра онлайн идентичност

Да

Не

По-добра ангажираност на потребителите

Да

Да

Изискват домейн и хостинг

Да

Не

Изискват умения в уеб дизайна

Да

Не

 

Собствен сайт или Фейсбук страница? Горната таблица доста добре сочи предимствата на сайта спрямо Фейсбук страницата. Разбира се, социалните медии имат значимо място в популяризирането на всеки бизнес. Именно затова всички сериозни бизнеси изграждат Фейсбук страници като допълнение към своите сайтове. Тези страници служат за ангажиране на вниманието на феновете към продуктите, които сайтът предлага. За тази цел във Фейсбук страниците се публикуват кратки постинги с атрактивни черти и кратки текстове, целящи препращане към пълните текстове и / или продукти на сайта. В нашия случай това се хотелските стаи.
 

Видове сайтове – от микро-сайт до мега-сайт

Може ли листването на хотел в ОПА като Booking да се нарече сайт? Според мен да, макар че този сайт не притежава основни маркетингови компоненти: директни контакти с хотела, собствен домейн или поне кратко име, а не дълъг адрес като https://www.booking.com/hotel/bg/atagen.en-gb.html?label=gen173nr-1FCAEoggJCAlhYSDNYBGgXiAEBmAEuuAEIyAEP2AEB6AEB-AELkgIBeagCAw;sid=8906094f82bc89472addccf396fc716a;dist=0;sb_price_type=total;srepoch=1540907722;srpvid=b32061e596e001d4;type=total;ucfs=1&#hotelTmpl за хотел Атаген в Бургас в Booking.com.

Разбира се, подобен листинг съдържа много информация за хотела, околностите и прочие, резервирането на стаи е доведено до най-голяма висота, наличието на карти и коментари спомагат за ориентацията на потенциалните клиенти. Какво липсва? Липсва директният контакт с хотела – било то чрез телефон, е-мейл, чат-боксове, както и с инструментите на социалните медии като Messenger, Viber, SnapChat, WhatsApp и прочие. Наскоро публикувани данни сочат, че все повече потребители търсят директен контакт с хотелите, за да отправят своите индивидуализирани въпроси, все повече потребители търсят човешкия фактор. А именно той липсва в листинга на хотел в ОПА.

 

Какъв сайт е необходим за един хотел? Може ли едно сбито представяне на хотел да изпълни, поне частично, функциите на един пълноценен сайт? Ролята на микро-сайта

Според мен отговорът на този въпрос е да, едно сбито представяне на хотел, което включва описание, изображения, пансион (хранене), удобства, контакти (телефон, е-мейл адрес, Фейсбук страница) може до голяма степен да спомогне за директни резервации. Разбира се, подобно „едностранично“ представяне при всички случаи е част от вече утвърден сайт (портал). Предимствата са:
 

1.      Използвате ранкинга на големия сайт, който е с утвърден авторитет сред търсачките – така вашият хотел се ползва с по-голям авторитет

2.      Обикновено цената за такава услуга е в пъти по-малка от това, което се очаква да заплатите за пълноценен сайт
 

Пример на подобен микро-сайт може да се види тук. Това е микро-сайтът на хотел Маринерс, който е част от сайта Слънчев бряг. За разлика от адреса на хотел Атаген, хотел Маринерс разполага с кратък такъв, който представлява поддомейн към основния сайт – http://hotelmariners.sunnybeach-bg.com.

 

Screenshot 2018 11 02 Hotel Mariner's

 

Ако желаете да узнаете повече за това как да се сдобиете със собствен микро-сайт, посетете https://www.sunnybeach-bg.com/.

За мега-сайтовете – друг път.


 

 

 

SelectaShop

Промоции от SelectaShop!

Selecta Shop

Hotelbeds.bg
WebPortfolio

Сайт Hotelbeds.bg

Сайт Hotelbeds.bg - сайт за хотели в България, за повишаване на дела на директните…
617
Antonov
WebPortfolio

Сайт на адвокат Антонов

Сайт на адвокат Антонов - www.antonov.bg.
808
Honeylifestyle.bg
WebPortfolio

Онлайн магазин за мед и козметика Honeylifestyle

Онлайн магазин за мед и козметика Honeylifestyle.bg. Изграден с OpenCart 3 и шаблон…
368