AMP - Ускорени мобилни страници

Забелязвали ли сте как някои сайтове се появяват светкавично в страницата с резултати за търсене на мобилни устройства? Поздравления! Това е досегът ви с AMP (Accelerated Mobile Pages) или, на български, УМС (Ускорени Мобилни Страници) проекта на Гугъл.

Целта на този проект е да подобри функционирането на мобилната врежа, защото не е тайна, че мобилната мрежа е известна с лошия си навик да е доста забавена.

Какво е AMP?

AMP страницата е HTML страница, която е с олекотена структура и преднамерено лишена от доста елементи. Мобилният потребител получава продукт, който зарежда много бързо и е по-лесен за четене.

Проектът AMP първоначално е бил предназначен за издатели и те създават значителен обем съдържание според неговия протокол. Ала все повече бизнеси трансформират традиционните си страници в AMP формат защото тези страници предлагат мтого предимства в сравнение с бавно зареждащите традиционни такива.

Как работят AMP?

Гугъл предлагат обширно въведение за издатели, което покрива всички стъпки. Никак не е за учуднване, че HTML спецификата на AMP е изключително стриктна. Съществуват също така цял куп ограничения свързани с представянето на реклами. Ако решите да създавате съдържание за AMP, съблюдавайте тези правила и валидирайте резултата преди да публикувате.

Защо хората от маркетинга трябва да се интересуват от AMP?

Преди всичко AMP ще направят клиентите ви доволни, когато боравят с вашето съдържание на мобилно устройство. А това никак не е малко, като се има предвид все по-нарастващия брой мобилни потребители.

Това ще спомогне на сайта ви да стане по-дружелюбен в мобилно отношение, тъй като Гугъл дава приоритет на Mobile-First индескирането. Един от основните фактори напоследък, който влияе на ранкинга, е скоростта на зареждане.

Макар всъщност не самите AMP страници като такива да са фактор за Гугъл ранкинга, те все пак имат потенциала да придвижат бизнеса ви към по-високо място. И нещо много важно – потребителите ви ще останат много доволни от изживяването при работа с вашия сайт. 

Измерване на потенциала на AMP

Още когато започнете да развивате своите AMP страници, важно е да се измери тяхната резултатност. Това обаче не може да стане с обичайните методи като Гугъл Аналитикс например. Необходимо е да се вгради специален проследяващ код в сайта ви. 

Трябва ли да използвам AMP за сайта си?

Това трябва да се преценява за всеки отделен случай. Важно е да се отбележи, че не всеки дивелопър притежава квалификацията да създава AMP страници. Имайте предвид, че това със сигурност ще изисква сериозна инвестиция – или в обучение на вашите специалисти, или в наемането на външни такива.

 

Hotelbeds.bg

Сайт Hotelbeds.bg

in WebPortfolio
Сайт Hotelbeds.bg - сайт за хотели в България, за повишаване на дела на директните хотелски резервации.
LussVelika

Къща за гости LussVelika

in WebPortfolio
Сайт на къща за гости LussVelika.
Antonov

Сайт на адвокат Антонов

in WebPortfolio
Сайт на адвокат Антонов - www.antonov.bg.
Honeylifestyle.bg

Онлайн магазин за мед и козметика Honeylifestyle

in WebPortfolio
Онлайн магазин за мед и козметика Honeylifestyle.bg. Изграден с OpenCart 3 и шаблон Journal Theme.
Selecta Books

Онлайн книжарница Selecta Books

in WebPortfolio
Сайт Онлайн книжарница Selecta Books. Изграден с OpenCart 3 и шаблон Journal Theme.
Sunny Beach

Сайт на Слънчев бряг

in WebPortfolio
Сайтът на Слънчев бряг www.sunnybeach-bg.com