Още за рекламата в Гугъл или може ли един комар да блокира AI на IT мастодонта?

От известно време управлявам рекламата в Гугъл на няколко сайта. Заниманието е много интересно, особено ако го погледнеш откъм забавната му страна - можеш ли да надхитриш алгоритмите на Гугъл или те са по-силни? Резултатите от тази борба, в крайна сметка, се оказват около 50-50, както повечето неща в света.

Иначе резултатите от рекламата имат много тълкувания, измерения, постоянна възможност за подобрения. Все пак нещото, което интересува рекламодателят, е има ли смисъл да харчи пари за това? И колко?

Отговорите, според моите констатации, са:

  1. Да, има смисъл, защото рекламата в Гугъл в момента е мощен двигател на конверсията (превръщането на обикновения посетител на сайта в купувач на стока или услуга). Напоследък много се говори и пише за края на SEO (Search Engine Optimization). Сигурно има защо - така или иначе хората, от които се очаква да плащат за подобна услуга, не винаги разбират какво им се обещава и в крайна сметка какво се случва. Резултатите са трудно измерими и, бих казал, податливи на манипулация. Докато при рекламата в Гугъл имате работа с много по-голяма конкретика - има кликвания, има резултат (има и плащане), няма кликвания, няма плащане. Друга тема е самата организация на рекламната кампания, но за това ще дам един конкретен пример по-нататък.
  2. Колко пари да се харчат? Труден въпрос. Според мен е добре да се започне с малък бюджет - от порядъка на 3 до 5 лв. на ден, което не е много, но със сигурност ще ви осигури добра възвращаемост. Има определени зависимости, разбира се - според това какъв е бизнесът ви и какво предлагате. Ако кампанията ви доведе един или двама клиента, които ви възвърнат неколкократно месечните инвестиции, тогава няма съмнение относно успеха на рекламата. Ако рекламата ви помогне да продавате повече продукти от онлайн магазина си - също. Разбира се, много е важно, при предлагането на услуги например, да сте готови да реагирате веднага и адекватно на интереса, породен от рекламата - обаждания по телефона, е-мейли, съобщения в социалните мрежи - възможностите за комуникация са много.

Можете ли сами да си организирате рекламни кампании в Гугъл? Да, разбира се. Гугъл постоянно публикува материали как да стане това и прочие. Само че тук, както и във всеки друг аспект на Интернет, нещата се променят бързо, което означава прекарване на все повече време в запознаване с това накъде вървят тенденциите, решенията и прочие. За да следите пък резултатите, трябва да можете да боравите с Google Analytics, които точно в този момент претърпяват основна промяна в начина си на работа. Да не говорим, че никак не е лесно да се реши кой вид реклама да се избере - Search, Display, Smart и още, както и да определите своята Goal - цел - дали имате нужда от повече трафик, продажби, Leads, промотиране на продукт или бранд и още много.

Наскоро имах удоволствието да видя на един от моите сайтове моя реклама, интерпретирана от Гугъл. Когато съм я подготвял, съм определил кои изображения да се използват, но бях поизненадан, когато видях варианти с изображения, подбрани от AI (Изкуствения интелект) на Гугъл. Ето някои реални примери, които съм скрийншотнал:

Реклама в Гугъл
Реклама в Гугъл
Реклама в Гугъл
Реклама в Гугъл
Реклама в Гугъл
Реклама в Гугъл
Реклама в Гугъл
Реклама в Гугъл

Това не е толкова страшно, нещата изглеждаха наред.

И изведнъж - туш! Тъй като сайтът, на който гледах, беше с туристическа насоченост, появяваха се реклами на туристически обекти. Тогава дойде РЕКЛАМАТА, която, според мен, е чудо, сътворено от баща - рекламодател (собственик на бизнеса) или дигитален гуру, който е подготвил рекламата, и майка - AI на Гугъл. Вижте я:

Малко пояснения: Бизнесът е обект за настаняване, който, мен ако питате, сам си го е търсил с името си - Къща за гости Вили Москито. Москито! Комар на английски! И как очаквате да реагира Гугъл на думата КОМАР? Ами с решителен отпор, с най-съвременни методи на унищожение! И, гледайки изображението от рекламата, бихте ли посетили това място? Аз посетих сайта на вилите - нищо особено, приличен сайт, като изключим ученическите упражнения в английски на авторите му, но това е обща болест на повечето български сайтове. Но, моля - vilimoskito.com! Независимо, че комар на английски не е MOSKITO точно, все пак Гугъл го е разгадал. И е сътворил това.

Искам да се извиня на собствениците на сайта и вилите, че използвам тези материали като илюстрация, но те са в публичния домейн, а и нали рекламата се прави, за да се гледа. Лоша реклама няма.

SelectaShop

Промоции от SelectaShop!

Selecta Shop

Hotelbeds.bg
WebPortfolio

Сайт Hotelbeds.bg

Сайт Hotelbeds.bg - сайт за хотели в България, за повишаване на дела на директните…
617
Antonov
WebPortfolio

Сайт на адвокат Антонов

Сайт на адвокат Антонов - www.antonov.bg.
808
Honeylifestyle.bg
WebPortfolio

Онлайн магазин за мед и козметика Honeylifestyle

Онлайн магазин за мед и козметика Honeylifestyle.bg. Изграден с OpenCart 3 и шаблон…
368