fbpx

Хотели, браузъри, сайтове

Написана от
Hotels Hotels

Днес ми се иска да поговорим за сайтовете по принцип – как се държат различните сайтове в различните популярни браузъри.

За тази цел реших да изследвам два сайта – един от София и един от Слънчев бряг. Критерият, по който ги избрах, бе да са на едно от първите места за хотелски сайтове в Гугъл с ключови думи, съответно “hotels in Sofia” и “hotels in Sunny Beach”. Тъй като не съм търсил съгласие на собствениците на сайтовете за техния анализ, съм заличил имената на хотелите.

Възникна доста интересна ситуация – сайтът на софийския хотел, създаден със съвременни средства, впечатли с добра визия, бързо зареждане и прилична адаптивност спрямо различните размери на устройствата. Преди няколко дни го забелязах на 4-та страница в Гугъл, макар след това той да изчезна оттам. Както и да е, вече бях започнал работа по него.

 

Сайтът, показан на екрана на телефон


 

Другият сайт, на хотела от Слънчев бряг, се оказа истинска находка от една отминала епоха – епохата на чистия HTML. Доколкото можах да разбера, бил е създаден през 2013 (ако не и по-рано) и почти не е променян оттогава. Интересен е фактът, че се радва на доста предно място – неизменно между 3-та и 6-та страници в Гугъл.

И сега да видим каква е ситуацията с тези сайтове. Сайтът на хотел от Слънчев бряг, благодарение на опростената си структура, се появява еднакво добре както на десктоп компютри, така и на мобилни устройства. Макар намерението ми настоящият материал да е ограничен до това как сайтовете се държат в различните браузъри, все пак някои неща не убягнаха от полезрението ми. А именно – страницата с цените беше от 2013 година, текстовете, даже този на български, съдържаха правописни грешки. Това важеше повече за версията на английски, където имаше някои доста забавни съчетания. Това определено не говори добре за сайта, чиято цел е да привлича клиенти с добрата си репутация и актуална информация. Минималистичният дизайн и оскъдната информация не са добра атестация в тази насока. Сайтът на хотела от Слънчев бряг се показва съвсем добре на мобилни устройства – телефони и таблети.

 

Сайтът от Слънчев бряг, показан във Firefox

 

Да обърнем поглед към сайта на хотела от София. Той е изграден с платформата WordPress и притежава всички елементи, необходими за един съвременен сайт. Съществуват обаче определени проблеми, които вредят на репутацията на сайта. Това са главно некоректно визуализиране в различни браузъри.

Сайтът се вижда 100% само в браузъра InternetExplorer (всички версии), но само като се разреши да се показва блокирано съдържание. Дори при разрешаване на блокирано съдържание не се показва коректно Гугъл картата за местоположение на хотела – излиза съобщението “This page can’t load Google Maps correctly”. Това е проблем и при другите браузъри, където дори не излиза и това съобщение – под заглавието МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ мястото е празно. Причина е липсата на Google API код. Пазарният дял на IE обаче е твърде малък.

 

Софийският сайт, показан в Internet ExplorerСофийският сайт, показан в Internet Explorer

 

Да видим какво става с втория по популярност браузър, Firefox. Там сайтът се показва в доста осакатена версия – липсва слайдърът, картата на местоположението. Поне пазарният дял на Firefox не е голям, но няма съмнение, че посетителите или няма да разберат посланието на сайта и ще си тръгнат, или ще заклеймят сайта като „сакат“ и няма да се върнат. Със сигурност става дума за хиляди посетители.

 

Софийският сайт, показан във Firefox
Софийският сайт, показан във Firefox

 

А сега идва ред на най-популярния браузър – Google Chrome. Там сайтът излиза като в IE, но отново е необходимо да се прибегне до разрешаване на блокирано съдържание. “This page is trying to load scripts from unauthenticated sources (Тази страница опитва да зареди скриптове от неудостоверени източници)”. След разрешаването обаче сайтът излиза от SSL настройката си и вече горе вляво излиза Not secure… Това със сигурност ще притесни доста посетители, които се страхуват да не заразят операционните си системи с вируси, спам и други зловредни скриптове. Резултат – напускане на сайта, спад на репутацията. Причина за това са ненадеждни или непроверени скриптове, използвани при изграждане на сайта. Задължителна е проверка от страна на разработчиците.

 

Софийският сайт, показан в Google Chrome
Софийският сайт, показан в Google Chrome. Горе вляво се вижда съобщение за Not sucure.

 

По принцип нямам намерение да се впускам в разглеждане на други проблеми в тази статия, но един, който е доста забележим в сайта на хотела от София, е използването на серифен шрифт (това е шрифт от семейство Times, подходящ за печатни издания, но напълно неприемлив при уеб решенията). Помествам скрийншот от сайта като илюстрация.

 

 

Като заключение мога да кажа – изключително важно е сайтът да се вижда еднакво добре както на десктоп компютри, така и на екраните на мобилните устройства. По отношение на видимостта на сайта на екраните на мобилни устройства – там нещата стоят много добре. Помествам скрийншот от сайта, показан на телефон. Но все пак при софийския сайт са видими сериозни проблеми и е добре поръчителите (собствениците на хотела) да са запознати с тях.

Относно сайта от Слънчев бряг – там нещата са замръзнали за последните 5 години, което също не е добре. Посетителите виждат, че това е един изоставен сайт, неподдържан и с много ниско ниво на полезност. Изобщо това се оказва сайт с ниска репутация.

Доста често забелязвам подобни проблеми в множество хотелски сайтове:

  1. Сайтовете не са проследени как се появяват в различните браузъри
  2. Сайтовете нямат адаптивен дизайн
  3. В езиково отношение сайтовете страдат, особено във версиите си на чужди езици – правописни и граматически грешки, често пъти смехотворни словосъчетания в чуждоезиковите версии
  4. Занемарени сайтове, неподдържани от години

Това са само част от нещата, които пречат на сайтовете да бъдат пълноценни инструменти в продажбите. Поради тази причина те трябва да се наблюдават отблизо от собствениците на хотели, които са ги поръчали, за да могат тези инструменти да привличат клиенти, а не да ги прогонват.

Хотелиери, не пренебрегвайте сайтовете на хотелите си! Хвърляйте им по едно око, за да не останете неприятно изненадани!

 

Прочетена 288 пъти

Оставете коментар

Уверете се, че сте въвели информация в задължителните полета, маркирани с (*). HTML кодът не е разрешен.

васил антонов

Каменната къща, Ул. Г. Кондолов 41, 8271 с. Велика, общ. Царево

Каменната къща

Хотели, браузъри, сайтове - QR Code Friendly

Instagram

Инстаграм

Фейсбук

Search