fbpx

Още за хотелския сайт днес

Написана от
Hotel site Hotel site

Ежедневно ми се налага да разглеждам множество хотелски сайтове, като смятам, че разбирам достатъчно добре какво привлича потенциалните клиенти и какво ги отблъсква. Тъй като ролята на Онлайн пътническите агенции в резервациите става все по-голяма, за хотелите е важно да станат по-отговорни към своя собствен бизнес и да се фокусират върху подобряването на своите сайтове, за да ги превърнат в истински машини за директни продажби.

  1. Оформление

Вярно е, че повечето аспекти на един хотелски сайт са неразривно свързани с определен бюджет. Доста хотелски сайтове страдат от незадоволително, дори смешно-плачевно оформление. Голям брой независими хотели или дори цели хотелски вериги не правят редизайн на своите сайтове на всеки две години както е препоръчително и в резултат на това изглеждат ужасно в сравнение с онези хотели, които инвестират в промяна. И наистина още съществуват немалък брой хотелски сайтове, които използват в структурата си таблици и оформление, типично за 90-те години. Ако не знаете какво означава това, можете да се смятате за щастливци.

В миналото беше много популярно да се използват движещи се текстове, изображения, изскачащи прозорци или музика в началната страница на сайтовете, но днес ситуацията е съвсем различна. Днес средният потребител разглежда множество сайтове всяка секунда и няма нужзда да бъде бомбардиран от картинки, крещящи цветове и танцуващ текст.    

Прекалената объркваща и противоречаща си информация би прогонила потенциалните киенти от сайта ви, запращайки ги в ръцете на конкуренцията. Ако много държите на звука, поне предоставете на посетителите си възможността да го изключват или спират изцяло. Едва ли има нещо по-дразнещо от натрапчива мелодия, която “изригва“ всеки път, когато зареждате началната страница.

Изводът: ако хотелският ви сайт страда от грешките и недостатъците, изброени по-горе, значи определено е време за редизайн.

Ако сте обременени от цялата лавинообразна информация и възможни опции за оформлението на един съвременен хотелски сайт, не се колебайте да се свържете с нас. Ще ви информираме и за новата си услуга – хотелския Микро-сайт.
 

  1. Навигация

Това се отнася до нещо, наречено “информационна архитектура“ – където важни неща се постаят на определени места в сайта ви. Сайтове с добра “информационна архитектура“ са лесни за навигация, с изображения, удобства, атракции и бутон за резервации там, където потребителят очаква да го намери.

Съществут обаче прекалено много сайтове с куцаща “информационна архитектура“, които ни принуждават да полагаме допълнителни усилия, за да открием важната информация, а именно – контакти, връзки със социалните медии и, най-важното – процеса на резервация. В най-добрия случай навигацията ще ви предложи безпроблемно и интуитивно откриване на дестинацията посредством умело подбран набор от подходящи фрази и думи, пленителни фотоси, стрелки, скролираща навигация и цитати. Ако обаче усилията на потребителите, които се опитват да открият необходимата информация, преминат онази неусетна граница, пораждаща нетърпение и раздразнимост, то те просто ще напуснат сайта ви.

  1. Текст

Работата с текст и крайният резултат навярно могат да се отнесат до най-незначителните грешки, но също така е вярно, че нескопосният, неграмотно поднесен текст със сигурност уврежда имиджа на сайта. Коя е добрата дължина на текста в един сайт? Малцина биха искали да се изправят пред цял роман в някой сайт, но от друга страна пък прекалено кратката информация трудно ще може да “продаде“ хотел или дестинация.

В този случай бих защитил тезата, че “по-малкото“ е “повече“ – няколко кратки параграфа относно околността, атракциите и удобствата биха ангажирали вниманието на посетителите в сайта. Допълнителна информация може да бъде разположена на други страници, като например Пътеводител на околността, отделна страница за хотелските удобства, а защо не и хотелски блог, който да предлага текуща информация за хотела, персонала и прочие.
 

  1. Изображения

Поддържам мнението, че ако има някой аспект от хотелския сайт, освен цената, който да вдъхнови госта да направи резервация, това са добре подбраните, професионално изпълнени изображения. Популярността на сайтове като Pinterest доказва интереса на хората към изображенията. Хотелските гости искат за знаят как изглежда хотелът, преди да направят резервация – те искат да са уверени, че харчат парите си за нещо, което си заслужава.

Има, разбира се, и друга страна на използването на изображения. Хубавите снимки задължително притежават висока разделителна способност (резолюция), която обаче означава голям и тежък файл. Подобни файлове забавят зареждането на сайтовете, а днес всеки посетител бърза да премине през колкото се може повече информация. Само споменавам, че за целите на изграждане на бързозареждащи сайтове изображенията трябва да се обработят по определен начин, за да ускорят зареждането – отново допълнителн труд и финансов ресурс.

  1. Съвременни формати – десктоп, мобилен

Последните години бележат главоломно развитие на мобилните технологии. Използването на таблети и смартфони вече е нещо напълно нормално и те постепенно изместват ролята на десктоп компютрите.

Ако един хотелски сайт не е  структуриран така, че да изглежда еднакво добре на екраните на десктопа, таблета или телефона – то той определено принадлежи на миналото. Посетителите, използващи мобилни устройства, веднага биха го подминали, защото разглежданто му изисква допълнителни усилия.

Дори най-голямата търсачка Гугъл неотдавна въведе понятието, а с него и какво точно има предвид с AMP (Accelerated Mobile Pages – Ускорени мобилни страници). Това са по-специално изградени уеб страници, които могат да бъдат част от сайта и които се отличават с голяма лекота и опростеност. Тяхната цел е да заредят преди всички останали,оособено на мобилни устройства, да предоставят необходимата информация и да отведат към конверсията – а именно, извършване на покупка, в нашия случай хотелска резервация. Имайте предвид, че повечето AMP далеч не са красиви, но пък имат съвсем утилитарна цел – конверсия.

Според мен тук е мястото да спомена и идеята за хотелския Микро-сайт, който разработваме от известно време. В този проект именно се съчетават икономичното използване на информация, икономията на финансови и трудови ресурси, незабавното насочване към процеса на резервация – и всичко това в рамките на един икономично представен проект, в пъти по-изгоден финансово от един хотелски сайт. Микро-сайтът може да е необходимо допълнение или самостоятелно решение. Четете повече ТУК.

Прочетена 744 пъти

Оставете коментар

Уверете се, че сте въвели информация в задължителните полета, маркирани с (*). HTML кодът не е разрешен.

васил антонов

Каменната къща, Ул. Г. Кондолов 41, 8271 с. Велика, общ. Царево

Каменната къща

Още за хотелския сайт днес - QR Code Friendly

Instagram

Инстаграм

Фейсбук

Search