fbpx

Защо ми капна мед на сърцето заради Гугъл?

Написана от
Google Google

Днес Гугъл обяви, че от 1 юли 2019 започва да индексира първо по подразбиране само мобилните версии на новите сайтове. Сякаш мед ми капна на сърцето! Защо ли? Ще се опитам да обясня накратко.

Аз нямам особена причина да обичам Гугъл. Имах определени симпатии към двамата младежи, когато започнаха бизнеса си в края на 90-те и когато Yahoo беше начело на търсачките. Но нещата се промениха, когато Гугъл започна да налага световна хегемония не само в света на търсенето, но и в налагането на стандарти в Интернет. Както и да е, сега нищо не може да мине без Гугъл.

Защо се радвам тогава на тази новина? Ами защото ми писна да пиша и обяснявам необходимостта от определени неща в Интернет стандартите на моите любими хотелиери. Става дума за адаптивни сайтове – еднакво видими на всички размери екрани, става дума за AMP (Accelerated Mobile Pages) или УМС на български (Ускорени мобилни страници). Това последното отново е наложено от Гугъл.

Какво представляват УМС? Ако има такива, които си спомнят началото на уеб дизайна, или по-точно HTML версиите на сайтове, които представляваха главно една картинка и малко текст до нея или около нея – така изглеждат сега и УМС. Доста ирония има в това, нали? Да изминат толкова години, да се мине през HTML, Flash и всевъзможни анимации и ефекти като всякакви звуци и музикални парчета, интегрирани в сайтовете, за да се върнем до опростения вид на Интернет сайта.

Какво налага това? Ами вашите любими телефончета с техните малки екрани. Защо? Защото от 2015 година делът на търсенията чрез мобилни телефони превишава този на десктоп компютрите. Няма да се впускам в анализ на това, защото тенденията е неизбежна. И още нещо много важно – скоростта на зареждане! УМС затова се наричат “ускорени“ – защото имат много опростен код и зареждат много бързо. Оростен обаче не означава прост – тук става дума за определен протокол, който, ако не се спазва стриктно, носи наказания от Гугъл.

Страшното за повечето сайтове, които не са в крак с тези изисквания, е, че те просто ще бъдат изтикани назад и ще загубят завоювани позиции. Освен ако не направят нещо и то незабавно – нови версии на сайтовете. Със задължителна версия на AMP (УМС).

Ако сте включили сайта си в Google Search Console, там ще видите каква е ситуацията със сайта ви и препоръките за оправяне на нещата. Отскоро там има и AMP меню – за преглед и проверка на тяхната валидност. И това е отделно от Mobile Usability – пригодност за ползване от молилни устройства – порверка дали сайтът ви е с адаптивен дизайн. Ето два примера:

Mobile Usability

AMP (УМС)

Значи за мобилните устройства са необходими 2 важни неща – адаптивност и УМС. Как да се постигне това? Пишете ми, звънете ми, използвайте Messenger или чата на друга социална медия – насреща съм, за да ви помогна, скъпи хотелиери. Иначе ще си останете със сайтовете си от края на XX век.

И още един мой съвет – не разчитайте на Facebook, за да повишите продажбите си сериозно. Следете какво иска Гугъл – независимо дали ви е приятно или не. Facebook ще ви доведе стотина посетители, може и повече, но Гугъл държи всички, които ползват Интернет, в ръцете си. И няма никакво намерение да ни изпуска.

А за меда, дето ми капна на сърцето? Ами като не мога аз да убедя хотелиерите какво следва да се направи, и че това не е играчка за ученици, ще го направи Гугъл. Бъдете живи и здрави!

Ако искате да научите повече как ще ни гърчи Гугъл, прочетете ТУК (на английски).

Прочетена 521 пъти

Оставете коментар

Уверете се, че сте въвели информация в задължителните полета, маркирани с (*). HTML кодът не е разрешен.

васил антонов

Каменната къща, Ул. Г. Кондолов 41, 8271 с. Велика, общ. Царево

Каменната къща

Защо ми капна мед на сърцето заради Гугъл? - QR Code Friendly

Instagram

Инстаграм

Фейсбук

Search